Pitkään tuoksunsa säilyttävä järvikaisla materiaalina taipuu monenlaiseen sisustustuotteeseen. Sitä haetaan usein pitkienkin matkojen päästä. Kaisla kuivataan auringossa ja se kostutetaan vedellä ennen työstöä. Perinteisesti järvikaisla levitettiin yöksi pihamaalle, jolloin yökosteus teki kaislasta helposti käsiteltävän. Naiset heräsivät neljän aikaan aamulla tekemään järvikaislatuotteita, ennen muita päivän askareita.

Kimbilio, Ruthin tarina

Turvakoti naisille ja tytöille oli Morogoron hiippakunnan lapsi- ja naistyönjohtaja Ruth Mmarin unelma. Ruth teki kaksi kiertuetta Suomessa kertomassa hankkeesta. Toisen kiertueen viimeisessä kohteessa 2011 sydämet syttyivät ajatukselle. Lempäälän seurakunta ja monet muut tahot lähtivät toteuttamaan hanketta 2012. Yhteistyökumppanina on YMCA Lempäälä.

SideBySide tekee tilauksen tuotteista Kimbilion toiminnanjohtajalle, joka tilaa tuotteet kyläyhteisöjen naisilta heidän taitojensa ja kykyjensä mukaan. Naiset tekevät tuotteet pääasiassa kotonaan, mutta myös Kimbilion turvakodilla. SideBySiden paikalliset yhteistyökumppanit toimivat Kimbilio-turvakodin yhteydessä Tansanian Morogorossa. Kimbilio-turvakodin johtajana toimii Ruth Mmari. Samalla hän toimii myös SideBySiden paikallisena toiminnanjohtajana.

Erika Mligula: “Unelmani on saada valmiiksi kotini, jonka mieheni aloitti ennen kuolemaansa.”Lyidia Mbilinyi: “Teen tuotteita, jotta voin kerätä rahaa kotimme peltikattoon ja päästä jatko-opiskelemaan.”


Lusia Joel:”Minun unelmani on saada lapseni kouluun.”